we hebben een nieuw weblog hier

Zaterdag 20 maart 2010 foto's

Het is me wel weer een weekje geweest. Het weer houdt ons in de greep. Vorige week woensdag begon het te sneeuwen en dat heeft het eigenlijk gedaan tot en met dinsdag. Van zondag tot en met dinsdag is meer dan een meter gevallen. Emy had het dinsdagavond even helemaal met de sneeuw gehad. Welk raam ze ook uitkeek, overal lag sneeuw tot op raam hoogte. Overal heel veel sneeuw, ontoegankelijke sneeuw, om benauwd van te worden sneeuw.

We konden de sneeuw ook bijna niet meer kwijt. Op een aantal plaatsen moesten we het over ons hoofd omhoog gooien over de berg met sneeuw heen, want anders krijg je het net zo hard weer over je heen.
Woensdagochtend had de schuiver met zoveel vaart geschoven dat er bijna drie meter sneeuw voor op en onder de auto was geschoven, dikke zware ijsklonten sneeuw, erg vervelend.
Elke keer als de sneeuwschuiver langs komt, zit ook de doorgang in de sneeuwwal bij de voordeur weer dicht. Maar koud was het in ieder geval niet, rond de -2 tot dinsdag, Vanaf woensdag dooi.
Dooi betekend dat je overal de sneeuw van het dak in de dakgoot hoort druppelen. Dooi betekend dat de wegen vol staan met water, want de putten zitten nog vol met sneeuw en ijs. Dooi betekend dat de sneeuw die er nog ligt loodzwaar wordt en erg nat is.
We hopen dat dit nu echt de laatste sneeuw is geweest.

Het is nu in de bergen erg gevaarlijk, Doordat het zware natte sneeuw is op een droge onderlaag (hoog in de bergen tenminste) is er veel lawine gevaar.
Maandag werden er overal wegen gesloten ivm lawine gevaar. In totaal 20 wegen gesloten, waaronder de grootste verkeersaders richting Oslo.
Bij ons in de buurt zijn twee wegen die gevaar lopen in deze tijden. De weg naar Oslo E136 Åndalsnes-Bjorli en de E136 naar Ålesund tussen Måndalen en Vågstranda. Verder ook de E39 over het Ørskogfjellet. Martin heeft deze wegen nodig om zijn route normaal te kunnen rijden.
Als de weg naar Oslo dicht is bij ons, is er op dit moment geen andere redelijke route naar Oslo. De eerste omrij route is gesloten omdat er het afgelopen jaar 3 grote lawines zijn geweest en gisteren weer eentje. De andere omrij route is via Trondheim of via een andere route met kans op lawines via Stryn.
Martin kon dinsdagochtend met een late start, 10 uur in plaats van 5 uur, samen met een heleboel anderen toch het dal doorrijden naar Bjorli, maar meteen hierna werd deze weg weer gesloten.
Woensdagochtend kon hij in een gecontroleerd konvooi weer terug door het dal naar Åndalsnes. Ook de weg over het Ørskogfjellet ging woensdagmiddag weer open voor een rit naar Ålesund, dan wel via Molde, want de rest van de route was pas woensdag aan het einde van de middag weer open, precies op tijd voor de terugrit van Martin.

De wegen werden wel voor de nacht weer gesloten. Voor Martin betekende dit; later beginnen en een extra pauze onder weg.  In zowel Geiranger als Sunndal zijn er nog steeds wegen gesloten. Maar ook daar lijkt het langzaam wat beter te worden.

We leven hier op zulke momenten erg dicht bij de natuur. We zijn zelf heel blij dat we niet recht onder een berghelling wonen. Ook moet er hier heel veel gebeuren voordat we van de rest van het dorp afgesloten zijn.

 Afgelopen zaterdag had Emy een oefenmiddag met het kinderkoor en de zondagschool voor een Paas uitvoering. Er werd veel gezongen en Emy kreeg verantwoordelijkheid voor een groot deel van de tekst in de uitvoering. het wordt een soort wandeling door de kerk via 4 stations, Palmzondag, Witte donderdag, Goede vrijdag en Pasen.

Direct na deze oefenbijeenkomst reden we door naar Måndalen waar we uitgenodigd waren op een bazaar van het bedehus. Zij houden twee keer per jaar bazaar om zo hun rekeningen te kunnen betalen. Emy hield een overdenking en verder spekten we de kas door mee te doen met lootjes kopen.

Donderdag had Emy een lange dag op het werk en 's avonds nog een kerkenraadsvergadering in een andere hoek van de gemeente. Een erg lange dag uiteindelijk. Maar vrijdagmiddag zijn we samen weer vrij.

Verder lopen we deze week gelijk met Nederland met daglicht uren. De zon gaat hier op om 6.34 en onder om 18.41. In Nederland ging de zon op om 6.44 en onder om 18.50. We gaan dus hard richting zomer.

 

Zaterdag 13 maart 2010 foto's

De tijd vliegt op dit moment, de weken lijken zich aaneen te rijgen.
Het afgelopen weekend was ook weer zo'n druk weekend. 2 logees, en overdag vaak nog twee andere gasten erbij. Werken met de jongeren voor Emy en samen het jongerencafé.
De gasten vertrokken pas dinsdag aan het einde van de ochtend.

Het was wel gezellig hoor, deze jongeren die een jaar er tussenuit hebben genomen voor Communication for Change, waren best volwassen. Alleen drie van de vier hadden voedsel allergieën, van deze drie was er ook nog eentje die veel dingen niet lustte. Maar dat laatste konden we geen rekening mee houden natuurlijk, coeliaki en allergie voor varkensvlees, ananas en kaneel natuurlijk wel.

Zondag hadden we een kerkdienst met de konfirmanten waar ook deze jongeren aan meewerkten. het werd uiteindelijk een fijne dienst, lekker gevoel.

Emy neemt vaak de maandag vrij als er in het weekend zoveel gewerkt wordt, maar omdat de jongeren ook maandag een groot gedeelte van de dag thuis zouden zijn is ze gewoon gaan werken en heeft ze de vrije dag verplaatst naar de dinsdag, Martin was toen ook de middag vrij.

Martin heeft nu waarschijnlijk een nieuw onderdeel in zijn rit. Na het lossen in de ochtend in Ålesund, moet hij doorrijden naar Molde, waar hij de wagen vollaadt met lege Coca Cola flessen. De volgende dag moet hij dan om 3 uur wegrijden uit Åndalsnes om deze eerst in Oslo af te leveren voordat hij naar Gardermoen rijdt om daar weer een nieuwe lading van Solar op te halen voor Ålesund. Per twee weken betekend dit 25 uur meer werken. Dus het worden lange dagen voor Martin. Maar hij is nog steeds om de dag de middag thuis, na wel de hele nacht te hebben gewerkt.

Martin zijn nieuwe uren in combinatie met Emy's moeheid, die van haar ziekte eerder dit jaar is blijven hangen, betekend dat we redelijk vroeg naar bed gaan, vaak al rond 9 uur 's avonds.

Verder is onze vakantie besproken en we hebben twee stellen gevonden die graag in ons huis willen wonen voor de vakantie. Nog 14 weken, dan gaan we op vakantie! Heerlijk, we kunnen weer aftellen. Bij ons allebei zijn de vakanties goedgekeurd.

De matrassen die deze week binnen zouden komen, zijn er nog niet. We hopen dat ze snel komen, maar het is Noors tempo, dus vandaag maar even langs de winkel om te vragen hoe het zit. Vrijdag toen Emy langs ging, was de winkel al dicht.

De konfirmant die vorige week een ski ongeluk had gehad, ligt nog steeds in een coma. Er gaan geruchten dat ze aan het proberen zijn om hem wakker te laten worden, maar Emy heeft nog geen bericht van de vader gehad, dan weten we iets zeker. We hopen en bidden dat hij geen restschades zal overhouden, maar het is heel ernstig met hem.

Emy had op haar werk de afgelopen periode ook de stress van jaarrapporten, maar alles is nu goedgekeurd. Zowel lokaal als door het bisdom. Het bisdom beslist of rapporten en plannen goed genoeg zijn, anders kan het zijn dat de geldkraan wordt afgesloten. Gelukkig was alles goed. Deze week was er een vergadering met alle kerkenraden binnen de gemeente, maar Emy had ook een vergadering met collega's uit andere gemeentes. Erg goed om te kunnen delen. Want de collega/dominees hier zijn nog steeds regelmatig op zichzelf gericht. Ze  hebben het ook erg druk, en zijn allebei net nieuw in het vak, maar de afhankelijkheid van Emy is net iets te veel van het goede. Hopelijk veranderd dat met hulp van de hoofddominee en de dagelijks leider van het kerk kantoor.

Het weer is deze week wisselend geweest. Het dooide een heel aantal dagen, waardoor de straten blank stonden en er ijsschotsen doorheen dreven, alsof het een rivier was. Maar donderdag begon het weer om te slaan en vrijdagmorgen werd Emy wakker met sneeuw. Martin was drie uur eerder gaan rijden, terwijl er toen nog geen nieuwe sneeuw was. Het is de hele vrijdag zachtjes blijven sneeuwen en ook vanmorgen blijft de sneeuw langzaam vallen. We hebben de sneeuwschuiver al weer langs de deur gehad. Volgens de weerberichten blijft het de komende dagen sneeuwen en rond de 0 graden.

 

 

Zaterdag 6 maart 2010

Er ligt weer wat nieuwe sneeuw op de bergen die er nog lagen van eerder. Maar waarschijnlijk gaat nu toch echt de dooi invallen deze week. Hoe lang het gaat duren weten we niet, want over een week wordt er weer vorst voorspeld. We wachten het maar af.
De dagen worden wel langer nu, de zon ging vandaag op om 07:20 en onder om 18:02. In Nederland ging de zon vandaag op om 7.17 en onder om 18.25, dus we ontlopen elkaar niet veel meer. Nog even en het is weer veel lichter hier, dan in Nederland.

We hopen eigenlijk dat de sneeuw nu snel smelt, want de straat is vooral na de sneeuw van deze week weer een stuk smaller geworden. De sneeuwschuiver was erg slecht bezig. We kregen vrijdag bezoek en moesten eerst nog een meter straat erbij claimen.

Afgelopen zaterdag zijn we naar Molde geweest om matrassen uit te proberen. Omdat we in Åndalsnes elke keer niet konden proef liggen hebben we dat in Molde maar gedaan! Woensdag hebben we de matrassen besteld en volgende week worden ze geleverd. We hebben twee pocketspring matrassen besteld van 80 bij 200 van Wonderland, maar laten ze in 1 hoes leggen. Verder een dekmatras, wel van 160 bij 200 er op. We hebben heel veel zin in ons nieuwe matras. Het huidige matras begint toch wat slijtage te vertonen.

Zondagmiddag kwamen we Peter tegen met de hond tijdens onze heerlijke wandeling in de zon. We zijn met hem meegelopen en gezellig bij hem en Nicole koffie blijven drinken. Om ze even wat rust te geven, hebben we hun drie kinderen voor een paar uurtjes meegenomen en ze hebben bij ons heerlijk op de Wii gespeeld. Ze vinden het gelukkig altijd gezellig bij ons, ook de jongste die nog wel eens moeite heeft om bij anderen te zijn.

Zondagavond kregen we een triest bericht, een van Emy's konfirmanten had in Bjorli een val gemaakt met de ski's. Hij is met de ambulance helicopter naar Trondheim vervoert, met een hersenbloeding, gepunteerde longen, en nog wat kleine botbreuken. Hij ligt nu nog steeds in een kunstmatig coma, en ze hopen dat ze hem snel wakker kunnen laten worden. We bidden dat hij helemaal mag herstellen.
Dit is iets wat natuurlijk ook bij de jongeren hard inwerkt.
Tijdens het onderwijs maandag en dinsdag was het onderwerp voor gesprek en ook samen met de jongeren hebben we voor Steffen gebeden.
Dinsdagavond was er ook een ouderavond in de kerk, waar ook de ouders de kans hadden om dit met elkaar te bespreken en voor Steffen te bidden. We kunnen nu alleen wachten en op God vertrouwen.

Woensdag en donderdag viel er weer een stevige laag nieuwe sneeuw. Gelukkig sneeuw die zo van de auto te vegen was, en geen uren werk om het laatste ijs van de auto te krijgen. We hebben trouwens wel een hoes voor de auto gekocht, maar het is zo nieuw, dat we er niet eens aan hebben gedacht hem te gebruiken.

Martin heeft op internet een nieuwe telefoon besteld, hij was na twee jaar toe aan een nieuwe, het is een nieuw model, en de leveringsdatum is net weer uitgesteld, maar Martin blijft hoopvol wachten.

Vrijdagmiddag kwamen er vier jongeren bij ons op bezoek, 2 ervan blijven slapen tot dinsdagochtend. Het zijn jongeren van Change Maker, de jongerenorganisatie van de Norwegian Church Aid, die komen helpen met een seminar voor de konfirmanter, op het jongerencafé en in een kerkdienst. Het is een gezellig groepje. De meiden slapen hier, de jongens bij een ander gezin in het centrum.

 

Zaterdag 27 februari 2010 foto's

Vorige week zaterdag hadden we weer jongerencafé. We begonnen de avond nogal dramatisch, het biljartbord gaf het namelijk op, hij zakte door zijn benen en was daarna niet meer bruikbaar.
Aangezien de tafeltennistafel het voor de kerst al had opgegeven, beginnen de activiteiten in het jongerencafé snel minder te worden.

Maar het werd toch een gezellige avond, er waren meer dan 40 jongeren en die vermaakten zich goed. Ze waren wat druk, maar dat zal wel komen omdat de wintervakantie hier net begon.
Emy had een quiz voor ze voorbereid en iedereen deed er enthousiast aan mee.

Op zondag hebben we het rustig aan gedaan.

Emy begon deze week weer met fulltime werken, het waren lange dagen, al heeft ze er maar 4 gewerkt deze week.

Martin had deze week weer de lange week met 3 ritten naar Oslo,en heeft sinds hij de vrachtauto kreeg in mei 2009 al 100.000 km gereden. Op dit moment is de auto erg vies,normaal word de auto elke keer gewassen al hij terugkomt van z'n rit, maar omdat de afvoer van de  washal voor de 3 keer deze winter bevroren is moet weer wachten om milder weer.

Emy haar paspoort was verlopen, dus vrijdag is ze met Martin mee geweest in de vrachtwagen. Om 3 uur vertrokken, 2 uur eerder dan anders. Vanaf Solar op Gardermoen hebben we de shuttlebus genomen naar het vliegveld, daar vandaan de trein naar Oslo.
De trein was wat vertraagd omdat er een andere trein stil was komen te staan in een tunnel. Uiteindelijk moesten de passagiers van die trein naar de onze overstappen, midden in de tunnel. Maar we waren rond elf uur in Oslo.

Daar moesten we uitzoeken hoe het eigenlijk werkte met kaartjes in de tram. De enige andere keer dat we de tram hebben gebruikt in Oslo hadden we een dagkaart.
We konden op het busstation kaartjes kopen, die afgestempeld konden worden in de tram. Je moet het maar net weten. We hebben trouwens ook geen idee hoe het op dit moment gaat met het openbaar vervoer in Nederland. We horen af en toe in het nieuws wat over chipkaartjes en zo, maar hoe het werkt, geen idee.

In Oslo had Martin al snel gezien welke halte we moesten hebben. Het vreemde was dat we geen van de straatnamen herkenden toen we uitstapten. Al snel bleek dat we dus fout uitgestapt waren. Maar goed, we volgden een deel intuïtie van Martin (fout dus) en daarna die van Emy, dat werkte beter....
Na een half uurtje wandelen kwamen we de fotograaf eindelijk tegen, die snel een mooie gevangenisfoto maakte van Emy. Daarna naar de ambassade om de hoek, hier werden de foto en vier vingers ingescand in de computer, een lange lijst met vragen ingevuld en 500 nok voor het paspoort en 80nok voor de verzendkosten betaald.
Daarna konden we weer de tram terug pakken naar het station. De Nederlandse ambassade in Oslo is nou niet echt wat je noemt een gezellig Hollands ingericht,het doet je denken aan een kruising tussen een bank en en een wachtkamer bij de tandarts. De medewerkers werken achter kogelvrij glas en in het wachtkamergedeelte ( het is trouwens een grote ruimte )  ligt niet eens een Nederlandse krant of een koffieautomaat, op het consulaat in Trondheim gaat het er allemaal iets gemoedelijker aan toe.

De trein naar Gardermoen konden we precies halen, dus dat was een meevaller. Daarvandaan weer de bus naar het industriegebied. We moesten vanaf de halte nog een stukje lopen. Door de vele sneeuw in Oslo waren niet alle voetpaden geschoven. Maar de sneeuw zag er niet zo diep uit, dus we dachten we even over te kunnen steken naar de weg. Toen zakten we dus tot onze liezen weg in de sneeuw. Daarna zijn we maar op de weg blijven lopen.

In de vrachtwagen hebben we gegeten en zijn we lekker een paar uurtjes gaan slapen. Om 3 uur 's nachts waren we weer thuis.

 

 

Zaterdag 20 februari 2010

Het is erg rustig in huis, na 9 weken met zware hoest is Emy plotseling erg rustig geworden. De katten rennen niet meer van haar weg en er worden geen delen van TV uitzendingen meer gemist. De astma inhalator doet dus zijn werk. Jammer genoeg is de temperatuur nog steeds te hoog.

Vorig weekend was het lekker zonnig weer, fris, maar het is heerlijk om in het zonnetje te kunnen lopen. Door de sneeuw is alles licht en komen we weer bij van onze lange winter.
Het lijkt erop dat opeens ook alle Noren weer uit hun huizen komen na een winterslaap.

We hebben ook de film "law abiding citizen" gezien, net uit op DVD, hij stond al een tijdje op Martin's verlanglijstje en nu lag hij eindelijk bij de winkel.
Het is een goede spannende film, met onverwachte ontwikkelingen. Gerard Butler speelt een goede hoofdrol. Een aanrader dus!

Hadden we vorige week zaterdag de reeën nog achter de tuin, twee dagen later hadden we ze gewoon in de tuin! 's Avonds terwijl Martin TV zat te kijken, liepen er twee door de straat, en eentje heeft ons houthok goed onderzocht of er nog vers eten voor haar was. Heel erg spannend! Daar stonden we samen, alle lampen uit, naar deze mooie dieren te kijken.

Verder is het een rustige week geweest, allebei aan het werk, in de vrije tijd een wandelingetje naar de rivier als de wind niet al te koud was en thuis gezellig op de Wii spelen.
Het heeft van de week een paar dagen gedooid, maar niet genoeg om veel weg te krijgen, maar wel genoeg om alle straten en stoepen om te toveren in mooie glanzende maar o zo gevaarlijke ijsbanen.
We zijn dus weer blij met onze spijkerbanden op de auto.

Voor en naast het huis hebben we nog een paar sneeuwbergen van 1,5 meter hoog, voor de auto hadden we een mooie bak uitgegraven in de tuin, dus die staat nog steeds mooi. Ook voor het huis, bij de vuilnisbakken en de fiets van Martin hebben we een soort terras uitgegraven. De sneeuw is nu door de halve dooi tot ijs geworden, dus die krijgen we niet zomaar meer weg.
Jammer genoeg is de sneeuwschuiver de afgelopen week niet meer langs geweest want tijdens de laatste sneeuwval was er wat smal geschoven in onze straat en nu komen we soms amper langs de (slecht geparkeerde) auto van de buren.

We hebben nu de zon alweer een uur of 4 in huis (als hij schijnt dan) elke dag. De poezen vinden het heerlijk en zoeken vaak een plekje in de zon op. De zon ging vandaag om 8.05 op en om 17.21 onder,  in Nederland ging de zon om 7.47 en onder om 18.00. We beginnen het nu snel in te halen.

Op het werk bij Emy was er een openbare vergadering om over de economische situatie van de kerk te praten. Het tekort van vorig jaar bleek mee te vallen, ca 14000 euro, maar het tekort over het komende jaar is minstens 60000 euro. Maar voor eind maart komt er geen nieuw nieuws, dus we blijven afwachten, hoe het tekort opgelost gaat worden.

Ook hebben we van de week een nieuwe tent besteld. We waren al een tijd aan het kijken naar een nieuw kampeer middel. De oude tent is 7 vakanties gebruikt, zowel in Noorwegen, Engeland als Canada en USA en aan vervanging toe. We hebben gekeken naar een caravan of vouwwagen, maar zodra ze meer kosten dan het budget voor de nieuwe keuken, vinden we het toch geen goed plan. Ook zijn de reiskosten zoveel hoger als je een aanhanger hebt, speciaal op veerboten en met benzine.
Dus het is een nieuwe tent geworden een Sprayway Valley 4, gekocht in Nederland bij The Outdoor Firm. We hebben hele goede hulp gekregen van het bedrijf, dus een complimentje aan ze voor de meedewerking.
De tent moet nog wel geleverd worden, dat kan nog een maandje duren.
Nu willen we nog wel nieuwe slaapzakken. We willen XL slaapzakken, deken model, maar natuurlijk zijn die in het sportieve Noorwegen ook niet te vinden. hier is alles extra smal mummiemodel. Ook de tenten zijn allemaal van die kruip-door-sluip-door gevallen, dus tja, dan wijken we uit naar Nederland.

Verder zijn we druk met het scheiden van afval. In onze gemeente zijn ze begonnen met plasticafval scheiden van het rest afval en we zijn verbaast over de hoeveelheid plastic die nu in zijn eigen grote gele zak eindigt.
Het glas en metaal brengen we zelf regelmatig weg, papier en plastic worden elke maand opgehaald aan huis en tuinafval kunnen we wegbrengen aan het fjord.
Als het niet voor de kattenbak korrels was, zouden we bijna geen restafval meer hebben.

Martin heeft onderweg weer veel elanden langs de weg, dus het is voorzichtig rijden. Van de week ook nog een paar keer verse sneeuw, dus het is maar goed dat hij betaald wordt, want dit is hard werken!

 

 

Zaterdag 13 februari 2010 foto's

Weer een week voorbij, terwijl we dit schrijven lopen er vier reeën achter de tuin, normaal houden ze zich redelijk op de berghelling en bij de zandafgraving, maar vanmiddag besloten ze hier hun lunch te zoeken. De boompjes zijn hier op eethoogte als ze over de meter sneeuw lopen.
De poezen vonden die vreemde viervoeters erg interessant, maar begrepen er niet veel van.

Afgelopen zaterdag was er weer Ungdoms café, Martin was er de hele avond, maar Emy ging eerder naar huis omdat het net iets te veel werd.

Op zondag hebben we niet veel gedaan, beetje met de Wii gespeeld en gekeken naar de sneeuw die viel, het weer was mild, dus de sneeuw was erg zwaar. Ook was er door het milde en daarna weer vriezende weer een ijslaag onder de sneeuw ontstaan die best gevaarlijk was.

maandag Emy weer werken, beginnen met 50%, het hoesten lijkt ietsje rustiger te zijn geworden, de verhoogde temperatuur is er nog, maar thuiszitten wordt ook heel vervelend.
Martin begon weer aan zijn eerst van de drie lange ritten van deze week. De wegen zijn ondanks de sneeuw redelijk goed, en in het binnenland is het nog steeds vaak erg koud. 15 tot 20 graden kouder dan bij ons.

Dinsdag was het heerlijk weer en hebben we een stukje gelopen buiten, het zonnetje scheen en het was heerlijk om buiten te zijn. Prachtige sneeuw zowel op de grond als op alle bergen, ijsschotsen in de rivier, erg mooi.

Woensdag daalden de temperaturen weer tot -8 en begon het weer te sneeuwen. Een dikke laag, maar door de lage temperatuur gelukkig vrij lichte sneeuw. Dus op alle plekken waar we eerder de sneeuw al hadden weggehaald, konden we nu de nieuwe sneeuw makkelijk wegscheppen.

Op het werk bij Emy ging het redelijk met 50% werken, de onzekerheid over het eventueel verminderen van haar baan blijft. Verder is er weinig tot geen werk overgenomen en dat levert ook frustraties op. Maar er is nu over dingen gepraat, iedereen is weer op zijn eigen verantwoordelijkheid gewezen en de volgende keer gaat het waarschijnlijk weer precies zo....

Vrijdagmorgen had Martin een extra laadopdracht. Hij moest een sneeuwfrees ophalen in Fåvang, dus niet zomaar op de automaat naar Gardermoen rijden. Het bleek een kleine frees te zijn, maar wel 125 kg, maar hij kon goed in een eigen hoekje staan in de trailer.

Emy had een afspraak gekregen voor het ziekenhuis, 4 afspraken eigenlijk, bloed afnemen 11.30, röntgen 12.00, longfunctie 12.30 en longspecialist 13.00.
Er is eigenlijk niets nieuws ontdekt, behalve dat er een aantal waarden in het bloed vermindert waren, waardoor ze toch denken aan een infectie die op zijn retour is.
Nu heeft ze een astma verstuiver gekregen, die zou het hoesten moeten verminderen. We gaan kijken hoe het daarmee gaat.

Het is nu weer gaan dooien, hopelijk niet te veel, want volgende week gaat het weer vriezen en anders wordt het weer zo'n ijsbaan op de weg.
De zon gaat nu om 8.06 op en om 17.06 onder, in Nederland gaat de zon om 7.57 op en om 17.51 onder. We beginnen dus de Nederlandse tijden weer redelijk te evenaren.  Het is heerlijk om weer zoveel licht te hebben. Bijna voorjaar!

 

 

Zaterdag 6 februari 2010 foto's

Emy's vader is vandaag jarig, Pap gefeliciteerd! We hopen dat het cadeautje in goede aarde is gevallen.

Precies een week geleden was het Emy's verjaardag. We hebben hem gezellig gevierd met Bas en Saskia. Doordat Emy ziek was hebben we er verder geen extra bezoek bij uitgenodigd. Misschien binnenkort een keertje.
Maar zo met z'n vieren was het ook erg gezellig. Als avondeten hebben we gefondued, heerlijk utigebreid.
Daarna een filmpje kijken en lekker een stukje zelfgemaakte taart erbij.

Op zondag moesten Bas en Saskia al weer vertrekken. Snel gaat de tijd dan. We hebben nog wel gezellig ontbeten met z'n vieren en daarna de Micra (huurauto) uitgezwaaid.

Maandag begon dan februari, meteen kwamen ook alle recordmeldingen over januari binnen. De koudste maand in zuid Noorwegen. Maar in Noord Noorwegen was het juist weer extreem mild.
We hebben hier over sneeuw niet te klagen gehad, maar dat hebben de meesten in Nederland ook niet.
Sneeuw leidt ook in Noorwegen tot problemen. Vertragingen van vliegtuigen door sneeuw op de baan of ijs op de vleugels.
En zelfs als het niet meer sneeuwt hebben de sneeuwschuivers het nog druk, door de wind/storm ontstonden er overal sneeuwduinen en die moeten opgeruimd worden. In onze straat lag het grootste probleem bij de buren. Zij hebben zowel hun auto op de straat staan, als een sneeuwduin voor de deur, dan wordt de doorgang voor ons erg krap en moeilijk.
Op een spoorwegovergang bij Moelv (in de buurt van Lillehammer) is ook een Nederlander door de sneeuw  in de problemen gekomen. Er lag daar zoveel sneeuw, dat zijn auto op het spoor vast bleef staan.
Gelukkig kon Thomas er nog op tijd uitkomen en de politie bellen. Zijn auto overleefde het niet. Ook lag het treinverkeer een halve dag stil.
Het treinverkeer heeft hier de afgelopen week trouwens vaak stil gelegen of was in ieder geval vaak vertraagd door de kou en sneeuw. De goederentrein die om vier uur aan hoort te komen is eigenlijk elke dag te laat op dit moment. Gelukkig is Martin er niet langer van afhankelijk.

Onze voordeur kan niet tegen kou onder de -5, en zeker niet in combinatie met sneeuw en wind. Deze week moesten we elke keer ijs tussen het kozijn weghalen en dan meteen de deur op slot doen en hopen dat hij weer open wilde. We denken nu over een nieuwe deur. Deze heeft enkel glas en het is ook erg koud in de hal.

Martin heeft woensdag bij Enne en Annie een nieuwe voorraad hout gehaald. 14 dozen met hout. Het houthok is bijna leeg, maar we kunnen door de sneeuw, daar nu even niet bijvullen.

Maandag hebben we op internet een Wii spelcomputer besteld. Als een gecombineerd verjaardags, trouwdag, Valentijn, kerst en wat nog allemaal meer cadeau van het jaar. We zaten er al een tijdje over te dubben, maar nu is de kogel door de kerk.
De rest van de week stond dus in het teken van de tracking van de pakjes die bij de Wii hoorden. Uiteindelijk kwamen ze allebei op donderdag aan.

Donderdag kwam ook de servicemonteur voor de warmtepomp. Na 2 1/2 jaar was die toe aan een grote schoonmaakbeurt. Ook werd de motor vervangen. Hij begon een beetje te rammelen en was aan zijn einde. Dat viel gelukkig onder de garantie.

Emy had donderdag al wat op de Wii kunnen uitproberen, omdat Martin een lange rit had. Vrijdagmorgen kwam Martin thuis en hij moest natuurlijk ook de Wii uitproberen. Voor de kenners, we hebben Wii sport, Resort, fitplus en de balanceboard. De Wii is een spelcomputer die veel bewegingen kan lezen van hoe je de afstandsbedieningen beweegt, en hoe je op het balanceboard staat (een soort step). Het is geen spelcomputer met racespellen en zo, maar meer sport en beweging staan centraal. we weten al wel dat we 's avonds de gordijnen maar dicht doen als we er mee bezig zijn, want het staat heel vreemd als je in de lucht loopt te slaan of met je armen loopt te wapperen midden in de kamer. De poezen vinden de Wii maar een beetje vreemd.

Emy wacht nog steeds op de afspraak bij de longarts, maar we hebben soms stiekem het idee dat het toch wat beter gaat. Nog even afwachten hoe het het weekend gaat, maar misschien volgende week weer werken?
Op het werk is het een beetje spannend. De kerk heeft vorig jaar te veel geld uitgegeven en ook in het budget van dit jaar passen de uitgaven niet bij de inkomsten. Er zijn nu voorstellen gedaan om geld te besparen. Eén voorstel is om 4 kerken te sluiten, van de 10 die we in de gemeente hebben. Dat raakt veel mensen, die in deze kerken veel traditionele momenten hebben beleefd door de generaties. Een ander plan is om alle gepensioneerden de ontslaan die voor de kerk werken en ook de baan van Emy te verminderen.
We zijn er nog niet helemaal uit wat we van dit laatste plan vinden. In eerste instantie wilde Emy niet eens fulltime werken, maar als er een deel van de baan afgaat, dan is dit waarschijnlijk het deel wat ze het leukste vindt.
Maar het laatste woord is hierover nog niet gesproken, dus we wachten af.

Verder hebben we nu contact met een stel dat 2 van de 4 weken zomervakantie op wil passen. Misschien iemand anders die ook 2 weken hier zou willen "wonen" we denken aan tweede helft juni en eerste helft juli, dan is er in Nederland nog geen schoolvakantie.

 

 

Zaterdag 30 januari 2010 foto's

Wat vliegt de tijd toch weer, de eerste maand van het jaar al weer voorbij, Emy weer een jaartje ouder en dat alles zo snel dat we het bijna niet doorhadden.

Ondertussen is er ook zo veel sneeuw gevallen dat we het niet meer kwijt kunnen. De grijze sneeuw van vorige week ging nog aardig smelten, toen het dinsdag plotseling 5 graden boven 0 was met regen. Maar op woensdag begon het weer om te slaan. Toen zakte de temperatuur weer onder 0 en begon het te sneeuwen. Donderdagavond laat werd het weer droog, toen was er een 80 cm gevallen.

Afgelopen zaterdag met het jongerencafé had Christopher een team van jeugd met een opdracht meegenomen, 8 jonge mensen die daar een opleiding doen met muziek, dans of drama.
Martin had ze uitgenodigt om bij ons te komen eten, dus de hele groep kwam rond een uur of vijf bij ons binnenlopen. Allemaal verschillende nationaliteiten, Noors, Zwitsers, Nederlands, Koreaans, Mexicaans en nog andere ook.
Emy had gekookt, Indiaas, want dat is makkelijk in grote porties te maken. Ze vonden het allemaal erg lekker.
Voor ze naar het jongerencafé gingen hebben we nog een gebedstijd gehad. Erg fijn.
Martin ging met ze mee naar het jongerencafé, Emy bleef thuis.

Zondag hebben we wat rustig aan gedaan. Het koken en opruimen voor de groep op zaterdag was toch weer wat veel geweest voor Emy, maar we hebben toch samen nog een rondje naar de brug gelopen. Het was guur weer.

Op maandag vertrok Martin weer voor een lange rit. De wegen waren redelijk onderweg.
Emy had een afspraak met de dokter, er werd een ECG gemaakt en een Spirometrie, longinhoud test. Alles in de testen was in orde, maar aangezien Emy nog steeds hoest, moet er toch iets niet goed zijn. Nu heeft ze een doorverwijzing gekregen naar het ziekenhuis. Afwachten wanneer deze tijd hebben.

Dinsdag avond kwamen Bas en Saskia op bezoek, ze waren die middag aangekomen in Molde en logeerden in een appartement in het centrum van Åndalsnes. Ze kwamen gezellig koffie drinken, ze hadden allemaal Nederlandse boodschappen voor ons mee, dus de voorraadkast is weer aangevuld.
Saskia was verder niet lekker, dus het werd niet laat.
We hoopten dat er nieuwe sneeuw zou liggen voor ze, maar het werd druipende regen en 5 graden boven 0.

Woensdagochtend kwam Anita op ziekenbezoek bij Emy, gezellig even bijpraten.
Woensdagmiddag begon het te sneeuwen, de temperatuur daalde tot onder 0.  Het is daarna blijven sneeuwen tot donderdagavond laat in hele dikke vlokken, tot er circa 80 cm lag.

Martin heeft donderdag een aantal keer sneeuw geschoven, maar de sneeuw bleef vallen. Donderdagavond kwamen Bas en Saskia weer op de koffie, deze keer kwamen ze vast te zitten met de gehuurde Nissan Micra, gewoon bij ons in de straat, de sneeuwschuiver was al een paar uur niet geweest en 25 cm sneeuw kon de auto niet trekken bij het keerpunt, maar zo'n licht autootje duw je ook zo weer de weg op.

Vrijdagochtend kwamen Bas en Saskia, maar nu met alle bagage, want ze blijven tot zondag logeren.
Ondertussen ligt er zoveel sneeuw in de straat dat er geen parkeermogelijkheid is tussen de sneeuwwallen, dus we hebben onze eigen parkeerplaats uitgebreid, wat dieper de tuin in.

Ook het houthok en het vogelhuisje moesten vrij gemaakt worden van sneeuw, want de last werd iets te zwaar.

Er kwamen deze week een aantal pakjes binnen voor Emy, maar voor het eerst in geschiedenis heeft ze het geduld opgebracht om ze tot haar verjaardag te laten liggen, dus de verrassing komt vandaag.

 

 

Zaterdag 23 januari 2010 foto's

De storm van het afgelopen weekend, was gewoon de storm die we regelmatig over langere tijd hebben. Ook nu op vrijdagavond giert de storm rond het huis. Maar we hebben de zon weer terug. Sinds donderdag 12.46 schijnt hij weer dagelijks over de Trollstigen bij ons het huis in. Als er geen wolken voor hangen tenminste. Heerlijk om de zon weer zo dichtbij te hebben.
Het was verder niet koud, eigenlijk de hele week rond de -2 graden.
De sneeuw is grijs aan het worden, maar misschien krijgen we volgende week weer nieuwe verse sneeuw.
De zon kwam vandaag om 9.22 bij ons op en gaat om 16.00 onder. In Nederland ging de zon om 8.37 op en gaat deze om 17.10 onder.

Martin had deze week een drukke intensieve week met werken. Dinsdag had hij zowaar moeite om alles in de trailer te krijgen, zoveel waren heeft hij bijna nooit.
Het waren wel gladde wegen waar hij over moest rijden, veel fijne verse sneeuw, waardoor er een glad kristallaagje op de weg ligt.
Donderdagavond moest Martin wachten nadat de weg was afgesloten bij een dodelijk ongeluk. Personenauto tegen een vrachtwagen. Het was net gebeurt, maar gelukkig waren politie en ambulance al ter plekke. De bestuurder van de personenauto was overleden. Het is gevaarlijk op de weg.

Emy is deze week ook de hele week ziek thuis geweest. Behalve twee bezoekjes aan de fysiotherapeut is ze rustig thuis aan het hoesten geweest.
Uit de onderzoeken van vorige week is niets gekomen, dus maandag weer naar de dokterspost, nu voor nog meer bloedonderzoek, hart en long testen. Daarna kijken we weer verder. Hopelijk gaat de hoest en de verhoging snel uit zichzelf weg.

Annie kwam woensdag middag even op bezoek met een bloemetje en zelf gemaakte kroketten. Ze waren lekker!

We zijn nu langzaam aan het denken over de zomervakantie, heerlijk weer weg. Een caravan wordt waarschijnlijk te duur, de keuze aan kleine tweedehandse caravans is erg klein. We denken nu een heel klein beetje aan een kleine eenvoudige vouwwagen, maar ook hier is de keuze in Noorwegen erg klein. Een vouwwagen zou eventueel wel makkelijker in te voeren zijn, omdat je er niet zo veel eisen aan gas en elektriciteit aan hebt als bij caravans. Hij kan gewoon als aanhanger geïmporteerd worden. Maar grote kans dat ze bij de grens hier toch moeilijk over doen. Daarnaast zijn veerboten en toll veel duurder als je een aanhanger hebt, dus misschien toch een nieuwe tent? Het is nog geen zomer, we hebben nog even om het te beslissen.

Verder is het een rustige week geweest.

 

 

Zaterdag 16 januari 2010 foto's

De kou is gelukkig wat minder, we zitten nu weer netjes een paar graden onder het vriespunt, en zo hoort het hier ook eigenlijk. In de rest van Europa lijkt de situatie zich ook een beetje te stabiliseren.
Wel staat er voor deze zaterdag en zondag een storm op de weersvoorspelling. Nou waait het al weer een tijd hard, maar dit is gewoon wind. Dit weekend is het storm.
Nou ja volgens de ene weersvoorspelling. De andere zegt dat het gewoon 5 m per seconde wordt (windkracht 3 in Nederland). Maar die zegt ook dat het op dit moment ook niet echt waait. Terwijl het dat echt wel hard doet.
Dus we gaan er vanuit dat de andere weersvoorspelling (Altijd erg onrustig dat lawaai rond het huis. Nu maar weer hopen dat de buren geen losse dingen in de tuin hebben staan.

Maar de lopende kraan kon uit, de extra kachels konden uit en ook de voordeur is niet meer bevroren. De auto gaat weer als een zonnetje, alleen de sneeuw groeit nog steeds in sneeuwduinen in de straat. Ondanks dat het niet meer sneeuwt, komt de sneeuwschuiver regelmatig de sneeuwhopen die opgewaaid zijn, wegschuiven.

Emy is nog steeds lekker aan het hoesten. Op maandag is ze bij de dokter geweest, na drie uur wachten mocht ze de dokter zien en werd ze doorgestuurd voor röntgen op dinsdag in het ziekenhuis in Molde.
Martin ging mee naar het ziekenhuis, wel fijn. Op vrijdag kwam de uitslag dat er niets op de longfoto's te zien was, met een nieuwe afspraak zelfde middag, met de wachtdoende arts en nu weer wachten op uitslag van nieuwe testen die op vrijdag middag gedaan zijn.
Het hoesten en de koorts zijn erg vermoeiend, dus we hopen eigenlijk dat het allemaal gewoon overgaat voordat we de testresultaten krijgen. Emy mag nog een weekje ziek thuis blijven.

Martin heeft zaterdagavond het jongerencafé zonder Emy gedaan. Best vreemd, want we doen het altijd samen. Maar het ging goed, weer rond de 50 jongeren die er samenkwamen.

Zondagavond heeft Emy wel een avondje gewerkt, er was een jongerendienst voor de konfirmanten, Emy had deze dienst voorbereid samen met 1 collega. Het was uiteindelijk een leuke dienst. Maar vrij weinig initiatief van de jongeren.

Martin had deze week drie lange ritten. Ook onderweg was het niet meer zo koud, maar er kwam nog wel wat verse sneeuw bij Lillehammer.
Bij ons wordt er zondag en maandag misschien weer nieuwe sneeuw. Nadat de storm overgetrokken is.

Martin heeft woensdag nog wat foto's bij het fjord gemaakt. Hier zorgt de damp van het vrij warme fjord water (nou ja warm, warmer dan alles er omheen in ieder geval) voor een mooie ijslaag op de fjorden.

Verder alleen foto's van Siri deze week. Abe heeft een luie week en doet niet veel meer dan zich verplaatsen van de ene slaapplek naar de andere, en Eva gooit al haar muizen om de haverklap onder de bank. Ze is trouwens wel helemaal gek van de muizen die we in november in Nederland voor haar hebben gekregen! Maar goed, Siri liet zich fotogeniek zien deze week.

De zon gaat bij ons vandaag op om 09:39 en gaat hij weer onder om 15:38. In Nederland is dat op om 08:41 onder om 16:57. In Nederland is het 2 uur en 14 minuten langer licht dan bij ons.

 

 

Zaterdag 9 januari 2010 foto's 2010 en foto's 2009

-15 is erg koud. Speciaal als het ook nog wat waait. De ramen van de hal zijn enkel, dus die zijn bevroren. In de badkamer en de slaapkamer, waar de wind op het raam staat, hebben we een randje ijs onderaan aan de binnenkant. De warmtepomp is absoluut niet meer efficiënt, dus de houtkachel heeft het druk.
Martin is dan ook om de haverklap druk met een pad naar het houthok banen en hout halen.

De auto is van buiten bevroren, van die mooie sterretjes overal, en als je erin zit, bevriest je adem tegen de binnenkant van de voorruit. Het stuur piept bij het draaien, de verwarming draait op hoge toeren en het benzineverbruik is hoog. Maar goed altijd beter dan diesel, want die kan bevriezen.
Af en toe dan rijden we 80 kilometer naar de andere kan van de gemeente om de auto even goed te laten laden en even te laten ontdooien, want op die kleine stukjes in het dorp gebruikt hij meer energie dan hij in de accu oplaadt.
Emy heeft deze week de motor zelfs een keertje aan laten staan terwijl ze de supermarkt in ging.

Donderdagavond was er opeens geen koud water meer in de badkamer. Tja wat doe je dan, als Nederlanders zonder kou ervaring is het dan even stress. En dan Emy ook nog alleen thuis. Maar samen met Bart, de man van Emy's moeder en een goede kennis hier in het dorp kregen we het water weer gaande.

Waarschijnlijk lopen warm en koud water redelijk dicht bij elkaar en hielp het om de warme kraan een tijdje te laten lopen. De WC liep nog wel, dus we denken dat het de leidingen in de muur zijn die bevroren waren, maar het kan ook de leiding door de kelder zijn geweest.

Zondag en maandag heeft het erg veel gesneeuwd, de temperatuur ging tijdelijk even op naar het vriespunt en de sneeuw kwam in dikke donzige plukken naar beneden. ca 40 cm binnen 24 uur. Dat betekende veel schuiven en scheppen om de sneeuw aan de kant te krijgen. Voor het huis lag een dikke berg, en we wisten niet meer goed waar we nu de sneeuw kwijt moesten.
Daarna daalde de temperatuur weer en begon de wind weer op te zetten. Het is nu helder en droog weer, maar door de wind blijven we steeds sneeuwschuiven en scheppen, omdat het gewoon weer vol waait.

Het enige wat de katten met dit koude weer doen, is slapen op de warmste plekjes in huis, overdag voor de kachel, 's nachts op de badkamervloer of bij ons op bed.
Zelf zijn we maar wat blij met ons wollen ondergoed en doorwerkpakken.

Martin heeft deze week in nog veel koudere regio's gereden, -37 was het koudste dat hij op de camera kreeg, maar hij heeft het nog kouder gezien,tot -40 op sommige plaatsen. Zijn auto doet het gelukkig goed, de versnellingsolie wordt wat dik en de radiateur kan het niet allemaal meer bijhouden, maar de vrachtwagen rijdt. Nou ja, donderdagmiddag besloot de accu het op te geven op Gardermoen, misschien een combinatie van leeftijd en de kou onderweg, Peter, Martin's collega die ook dezelfde rit vaak rijdt, overkwam hetzelfde op maandag. Nu hebben ze allebei nieuwe accu's gekregen.
Martin was blij dat de standkachel een eigen accu en brandstofvoorziening heeft, maar uiteindelijk gaf die accu het ook op. We hopen dat het nu met de nieuwe accu's beter blijft gaan. 

Emy had maandag en dinsdag onderwijs met haar jongeren, ze moesten de geloofsbelijdenis leren. Nou ja de inhoud ervan, dus niet helemaal uit hun hoofd, maar de volgorde en de inhoud. Het was weer leuk om ze les te geven, vragen over dingen als homofilie, de da vinci code en de waarheid van andere oude geschriften kwam op. Blijkbaar vonden de jongeren het zelf ook een leuke les.

Ook moest er woensdagavond weer een kerkenraad voorgelicht worden over het jongerenwerk en de verantwoordelijkheid die zij hierin hebben. Verder was het rustig en kon er weer wat gerapporteerd worden.

Emy heeft na drie weken hoesten, of zullen we het blaffen noemen, de dokter maar weer eens gezien. Het duurde nu gewoon te lang, al sinds ruim voor de kerst. Misschien een virus dacht de huisarts, misschien zelfs een virus bovenop een virus, maar misschien ook wel een bacterie, dus voor de zekerheid maar een antibiotica voorgeschreven. Donderdag heeft ze zich ziek gemeld. Thuis zitten met hoestbuien is een stuk makkelijker dan op kantoor. Daar moet je tussen het hoesten ook veel praten en als er hamertjes in je hoofd tekeergaan elke keer als je hoest is het thuis ook een stuk fijner. Daarbij bleef de temperatuur ook nog elke keer wat te hoog hangen. Als het maandag niet minder is, weer een nieuwe afspraak maken bij de huisarts.

 

 

Zaterdag 2 januari 2010

We wensen iedereen een super goed 2010!!

Wat gaat de tijd snel, plotseling zitten we in een nieuw jaar.
Het is weer een intensief jaar geweest.
Verschillende routes en zelfs een nieuwe vrachtwagen voor Martin, van een bakwagen met aanhanger, naar een trekker met trailer, nieuwe uitdagingen, en een nieuwe route op Gardermoen, dus nieuwe wegen en nieuwe uitzichten.

Emy heeft de eerste twee maanden van het jaar oogproblemen gehad, maar dat lijkt nu weer helemaal goed te zijn gekomen.
Vanaf april kwam er ook een nieuwe aanstelling voor Emy, als jeugd en jongeren werker in de kerk. Nog veel dezelfde dingen in de baan, maar ook een heleboel nieuwe uitdagingen.

In januari kwam ook Siri bij ons wonen, de moeder van Abeltje en Eva. Haar inburgering ging gepaard met veel gegrom en geblaas, maar de dames zijn nu redelijk vriendelijk tegen elkaar geworden.

Verder is deze week nog redelijk druk geweest. Ook op dinsdag kwam er een collega met haar man eten. Deze keer hadden we Indiaas eten gekookt, iedereen genoot ervan. Verder hadden we een erg gezellige avond met elkaar.

Woensdag moest Martin weer op tijd op voor een lange rit. Gelukkig had hij nu spijkerbanden op de fiets sinds dinsdag, dus was het fietsen in de sneeuw ook geen probleem meer. Emy brengt hem ook wel eens weg, maar vandaag zou Martin al voor 3 uur rijden, en dat was iets te gortig.

Twee dagen voor kerst hoorden we weer een vreemd geluid onder de motorkap. Hetzelfde probleem met de v-snaar als in augustus.
De garage was pas maandag weer open, dinsdag konden we de auto brengen. Het bleek een bij Renault bekend probleem te zijn, waar een deel van de dynamo niet goed werkt en daardoor  de v-snaar beschadigt. Nu zijn we dus een nieuwe dynamo rijker en aardig wat geld armer. Maar we kunnen nu na 8 maanden zeggen dat de reparatie van de auto eindelijk klaar is. We blijven natuurlijk wel alert op geluiden onder de motorkap, maar we hopen dat het nu even rustig is met de auto.

Donderdag was het oud en nieuw. We hadden afgesproken met Peter en Nicole. Het was weer erg gezellig. Wii gespeeld, dirty dancing gekeken en gezellig gepraat en gegeten. Martin en Peter hadden allebei prachtig vuurwerk.

Vrijdag hebben we lekker uitgeslapen en zijn we 's avonds bij een kennisje gaan eten. Lekker rustig, goed eten, goede gesprekken.

Nu gaan we lekker genieten van ons weekend voor we maandag allebei weer aan de slag gaan.

 

 

 

 

 

 

OUDERE BERICHTEN 30.06.2009/31.12.2009 ARCHIEF

OUDERE BERICHTEN 01.01.2009/04.07.2009 ARCHIEF

OUDERE BERICHTEN 01.07.2008/31.12.2008 ARCHIEF

OUDERE BERICHTEN 01.01.2008/31.05.2008 ARCHIEF

OUDERE BERICHTEN 01.06.2007/29.12.2007 ARCHIEF

OUDERE BERICHTEN 30.12.2006/01.06.2007 ARCHIEF

OUDERE BERICHTEN 15.07.2006/30.12.2006 ARCHIEF

OUDERE BERICHTEN 28.12.2005/15.07.2006 ARCHIEF

OUDERE BERICHTEN 02.03.2004/28.12.2005 ARCHIEF

 

© Benjamins 2009

 

Featured

Norge

where we live

emigreren
gastenboek contact Weblog martins fotos nn3 nn